Az Avatar nyerte a legjobb film Golden Globe-díját

2010. január 17-én, késő este 67. alkalommal osztotta ki a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetsége (HFPA) a Golden Globe-díjakat.

A Los Angeles-i díjátadón a filmes társadalom apraja-nagyja megjelent, díjat adott át többek között Jennifer Aniston, Amy Adams, Cher, Robert De Niro, Cameron Diaz, Leonardo DiCaprio, Colin Farrell, Harrison Ford, Jodie Foster, Mel Gibson, Tom Hanks, Kate Hudson, Felicity Huffman, Samuel L. Jackson, Nicole Kidman, Ashton Kutcher, Sophia Loren, Paul McCartney, Helen Mirren, Julia Roberts, Mickey Rourke, Zoe Saldana, Arnold Schwarzenegger, Olivia Wilde, Kate Winslet, Reese Witherspoon, Sam Worthington és Halle Berry.

Halle Berry a 2010-es Golden Globe-díjak átadási ünnepségén

A Cecil B. DeMille életműdíjat a 68 éves Martin Scorsese Oscar-díjas filmrendező kapta.

Robert DeNiro és Leonardo DiCaprio miután átadták a Cecil B. DeMille életműdíjat Martin Scorsese-nek

A legjobb forgatókönyv díját az Egek ura (Up in the air) kapta, még a legjobb idegennyelvű film elismerését Németország színeiben Michael Haneke-nek ítélték oda A fehér szalag (Das weisse Band) című alkotásáért. A 67 éves rendezőnek ez volt az első jelölése, melyet már most díjra válthatott.

A legjobb animációs film díját az amerikai Pete Docter vehette át a Fel (UP) című filmjéért, és a legjobb filmzenének járó kitüntetést is ez az alkotás kapta.

A legjobb vígjátéknak Todd Phillips brooklyni direktor Másnaposok (The Hangover) című filmjét választották.

Julia Robert a 2010-es Golden Globe-díjak átadásán Los Angeles-ben

 A legjobb rendező díját az Avatar alkotója James Cameron kapta, aki beszéde közben kifejtette, meglepődött, hogy nem volt felesége, a díjszezonban éllovas Kathryn Bigelow kapja az elismerést A bombák földjén (The Hurt Locker) című filmjéért.

James Cameron kapta a legjobb rendező díját az Avatar című filmjéért

Az Avatar ezen kívül a legjobb film díját is megkapta, így méltán történelmi jelentőségű az elismerés, ugyanis a Golden Globe történetében csak 1983-ban fordult elő, hogy egy sci-finek adták az elismerést.

A legjobb filmek választott Avatar szereplői: Zoe Saldana, Sam Worthington és Sigourney Weaver

A legjobb női alakítás vígjáték vagy musical kategóriában a “filmvilág koronázatlan királynőjének” tartott Meryl Streep saját magát győzte le, ugyanis a Julie és Juliá-ért (Julie & Julia) és az Egyszerűen bonyolult-ért (It’s Complicated) is jelölték, végül azonban előbbiért kapta meg az elismerést. Ez a 60 éves színésznő hetedik Golden Globe-ja, így ezzel rekordot döntött, tudniillik eddig a színészek közül a legtöbb díjat, szám szerint hatot Jack Nicholson, Angela Lansbury, Shirley MacLaine és Meryl Streep nyert. A színésznő a köszönőbeszédében édesanyjára emlékezett.

Meryl Streep lett a legjobb vígjáték színésznő a Julie és Júliáért

Sokaknak nagy meglepetést okozott, amikor Mickey Rourke bejelentette, hogy a legjobb drámai női alakítás díját Sandra Bullock kapta, ugyanis a színésznőt eddig csak négy alkalommal jelölték a díjra, de még sosem ítélték neki, valamint eddig csak két drámában játszott.  Bullock egyébként a Magyarországon még nem forgalmazott The Blind Side című filmért kapta a várva várt díjat, melyről beszédében így fogalmazott: “Engem is legalább annyira meglep, mint másokat, de úgy tűnik ennyire szerencsés és áldott vagyok…”.

Sandra Bullock kezében a legjobb drámai színésznőnek járó elismerésével

A legjobb női mellékszereplő díja viszont már nem okozott különösebb meglepetést, a Precious című néger drámában nyújtott alakításáért Mo’Nique kapta az elismerést, még a férfiaknál az oszták Christoph Waltz-ot tüntették ki a Becstelen brigantykban (Inglorius Basterdas) játszott szerepéért. Mindkettejüknek ez az első díja.

Christoph Waltz lett a legjobb férfi mellékszereplő

A legjobb férfi alakítás díja a dráma kategóriában a négyszeres Oscar-jelölt Jeff Bridgesé lett a Crazy Heart című filmért, amelyben egy alkoholista zenészt formál meg, a legjobb vígjátéki alakítás díját pedig a Sherlock Holmest megformáló Robert Downey Jr. kapta. A színész nem hazudtolta meg önmagát, fergeteges köszönőbeszédet mondott.

Robert Downey Jr. kezében a Sherlock Holmesért kapott Golden Globe-díjával

A minisorozat vagy tévéfilm legjobb női főszereplőjének járó Golden Globe-díjat Drew Barrymore amerikai színésznő kapta a Grey Gardens című filmben nyújtott alakításáért, de a televíziós kategóriákban díjat nyert John Litgow, a nyirokcsomó rákban szenvedő Michael C. Hall, Alec Baldwin és Kevin Bacon is.

Drew Barrymore lett a legjobb női főszereplő a televíziós kategóriában

A mostani díjátadónak egyértelmű győztese, nincs, azonban vesztese van: Kathryn Bigelow rendezőnő A bombák földjén (The Hurt Locker) című három Golden Globe-díjra jelölt drámája egy díjat se kapott.

Diane Kruger német színésznő és élettársa, Joshua Jackson kanadai színész a Golden Globe-díjak átadásán

10 hozzászólás to “Az Avatar nyerte a legjobb film Golden Globe-díját”

  1. meszarosmarton Says:

    Képek majd még jönnek 😀

  2. re Says:

    Gratuálok a győzteseknek, a képek nagyon szépek! 🙂

  3. Anka Says:

    oh, az est abszolút dámái: Weaver, Streep és Bullock. gyönyörűek 😀

    mindenkinek gratuláció, persze leginkább Streep+Bullocknak 😀

  4. kelemenmarc Says:

    “Sokaknak nagy meglepetést okozott, amikor Mickey Rourke bejelentette, hogy a legjobb drámai női alakítás díját Sandra Bullock kapta”

    Hülyébbeket lehet, hogy meglepte, de tökéletesen érezhető volt BFCA és a film nézettsége után.

  5. meszarosmarton Says:

    Igen Anka, szerintem is 🙂

    Marci csak a tengerentúlon volt tuti biztos Sandra győzelme 🙂

  6. Koly Says:

    Igen sztem is egyértelmű volt Sandra győzelme. Ismételten grat a képekhez. 😀

  7. kelemenmarc Says:

    “Marci csak a tengerentúlon volt tuti biztos Sandra győzelme”

    Jó hát sok jót ne várjunk Magyaroktól, ha film megítéléséről van szó, többsége leragad a Dragonballnál….

  8. meszarosmarton Says:

    Ez sajna igaz 🙂

  9. Koly Says:

    “Jó hát sok jót ne várjunk Magyaroktól, ha film megítéléséről van szó, többsége leragad a Dragonballnál….”

    Ez jó volt kelemenmarc!!!! XD 😀 😀 😀 De sajnos tényleg csak egyetérteni tudok ezzel.

  10. re Says:

    Így van sajna…

Hozzászólás